Let op! Wegens drukte kan ik momenteel geen patroonbestellingen meer aannemen.

basispatroon, patroon op maat, maatpatroon, grondpatroon, maatpatronen, basispatronen, patronen op maat, grondpatronen, grondvormen, goed zittend patroon

Basispatroon op maat:

Wil je maatkleding naaien maar zie je op tegen het lange proces van basispatronen tekenen, proefmodellen naaien en pasvorm corrigeren?

I get it! 

Het op maat tekenen van basispatronen is vrij technisch, tijdrovend en kan frustrerend zijn, zelfs voor de meest ervaren naaisters. 

Ik kan je helpen door deze stappen voor je te verzorgen.

Interesse? Lees hieronder de details.

Waarom een basispatroon?

Basispatronen - ook wel 'grondpatronen' of 'grondvormen' genoemd - kun je vergelijken met de fundering van een kledingstuk, het skelet waar je omheen kan bouwen om een volwaardig kledingstuk te ontwerpen. 

Wanneer je kleding op je eigen maat wil gaan ontwerpen/naaien, is het tekenen van basispatronen bijna altijd de eerste ‘verplichte’ stap. Je begint meestal met het op maat tekenen van een basisrok, een basisblouse of basislijf, een basisbroek en/of een basisjurk.

Hoe je basispatroon zit, is bepalend voor de pasvorm van alle kledingstukken die eruit voortkomen.

Je grondvorm moet daarom zo goed mogelijk bij je unieke lichaam aansluiten en genoeg ruimte bieden om comfortabel te bewegen.

Het tekenen en aanpassen van een basispatroon op maat is echter geen makkelijk of snel proces.

Ook al is het patroon op maat getekend, toch loop je wel eens tegen pasvormproblemen aan die in het patroon gecorrigeerd moeten worden, voordat je verder kunt.

Als je niet goed kan beoordelen welke pasvormcorrecties nodig zijn en hoe je het patroon kan aanpassen, werkt dat soms demotiverend, heb je het gevoel dat je geen vooruitgang maakt en 'in rondjes' blijft draaien.

En dat is ontzettend jammer want kleding ontwerpen op basis van je grondpatronen is echt heel leuk! En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Ik kan het proces voor je makkelijker maken door de volgende stappen te verzorgen:

  • ik meet je op en teken één of meerdere basispatronen voor je op maat
  • ik naai een proefmodel (=toile) en nodig je uit voor een passessie
  • ik beoordeel de eventuele pasvormcorrecties en pas het patroon aan
  • indien nodig, naai ik een tweede toile om de correcties te checken
  • ik lever het basispatroon voorzien van alle belangrijke informatie (maten, overwijdte, balanslijnen, enz.)

Als je eenmaal een goed zittend basispatroon hebt, dan kun je zelfstandig of tijdens de naailessen verder aan de slag met het leukste gedeelte: je basispatroon naar eigen ontwerp aanpassen!

 

basispatroon, patroon op maat, maatpatroon, grondpatroon, maatpatronen, basispatronen, patronen op maat, grondpatronen, grondvormen, goed zittend patroon, basispatroon op maat, basisrok, basisbroek, basislijf, basisblouse, basisjurk

Voor wie is deze dienst bedoeld?

-Voor naaisters met enige basiskennis van patroontekenen, die graag eigen kleding willen ontwerpen zonder het tijdrovende (en soms frustrerende) proces van basispatronen tekenen, pasmodel maken, pasvorm corrigeren, tweede proefmodel maken, enz.

-Beginnende cursisten die graag goedpassende kleding willen leren maken maar nog willen wachten met patroontekenlessen.

Deze service is dus beschikbaar voor iedereen die een basispatroon op maat wil, of je nu wel of geen naailes bij mij volgt.

Wat kost het?

Onderstaande vaste prijzen zijn inclusief meet- en pas-afspraken en het maken van proefmodel(len) van ongebleekt katoen, all-in dus.

De patronen krijg je voorzien van alle nodige informatie zoals lichaamsmaten, ingebouwde overwijdte, enz.

-Basispatroon Rok: EUR 59,-

-Basispatroon Broek: EUR 95,-

-Basispatroon Blouse met mouw: EUR 135,-

-Basispatroon Jurk met mouw: EUR 150,-

Let op:

Basispatronen zijn grondpatronen zonder details (zoals kraag, zakken, sluiting, tailleband enz.).

Deze patronen zijn bedoeld om als een soort 'basismal' te dienen om verder uitgewerkt te worden tot echte kledingpatronen. Er zitten dus ook geen naaibeschrijvingen of andere instructies bij.

 

Hoe werkt het?

Eerste afspraak: Maten opmeten

Tweede afspraak: Eerste proefmodel passen

Derde afspraak: Tweede proefmodel passen

Het uiteindelijk patroon kan opgehaald of opgestuurd worden.

Waar?

De afspraken vinden plaats in mijn atelier in Nieuw Bergen (Noord-Limburg)

Kan het ook op afstand?

Helaas niet. Ik wil je maten zelf op kunnen meten en de proefstukken tijdens live sessies doorpassen. Dat voorkomt teleurstellingen ;-)

Krijg ik de patronen ook in digitale vorm?

Helaas niet.

Omdat ik de patronen volledig handmatig teken (met potlood en papier) en geen software gebruik om patroon te tekenen, kan ik ze niet digitaal aanleveren.

De patronen krijg je op stevig patroonpapier, voorzien van alle nodige informatie zoals lichaamsmaten, ingebouwde overwijdte, enz.

Welk patroontekensysteem wordt gebruikt?

Om de basispatronen op maat te tekenen, gebruik ik het patroontekensysteem van Mueller&Sohn in combinatie met moulage-technieken.

De patronen teken ik handmatig op papier met potlood. Tijdens het tekenen van het patroon houd ik rekening met je stand, je postuur en eventuele asymmetrie.

In de basispatronen zit er minimale overwijdte ingebouwd zodat je er uiteraard comfortabel in kunt bewegen.

Uitgewerkt patroon naar een zelfgekozen ontwerp

Heb je één bepaald ontwerp in gedachte voor een jurk, een blouse of een broek en zou je daar een kant-en-klaar patroon van je eigen ontwerp en op jouw maten willen hebben?

Ik kan dat idee uitwerken tot een compleet kledingpatroon. Afhankelijk van het ontwerp zijn er meerdere opties mogelijk.

Neem contact voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.